Airco reparatie: kosten & werkwijze 2024

Besparen op een airco? Vergelijk gratis offertes!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Airco reparatie

Airco kapot? Laat ‘m snel repareren!

Wanneer uw airco thuis niet meer goed werkt, zorgt dit voor ongemak, vooral tijdens warme zomerdagen. Een kapotte airco kan leiden tot hoge temperaturen in huis en zelfs tot een hogere energierekening, als het apparaat niet efficiënt meer werkt. Daarom is het verstandig om een kapotte airco zo snel mogelijk te laten repareren. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat, maar voorkomt ook verdere schade aan het apparaat. Hulp nodig?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk offertes om te vergelijken. Kies zelf het beste aanbod! In dit artikel leest u alles over de kosten en werkwijze van airco reparaties in 2024.


Airco reparatie nodig? Dit moet u weten!

 • Het is heel belangrijk om te begrijpen wat er mis is met de airco voordat u een reparateur inschakelt. Zorg dat u in ieder geval een idee hebt van water er verkeerd is. Sommige beschadigingen zijn eenvoudig zelf te verhelpen, terwijl u voor andere wel een vakman nodig heeft.
 • Kies een installateur die gekwalificeerd en ervaren is, zodat u zeker bent van de hoogste kwaliteit. Bovendien kan een ervaren technicus sneller en betrouwbaarder werken: dat bespaart u tijd en geld.
 • Vraag vooraf om een indicatie van de kosten, zodat u weet wat u kan verwachten. Eventueel kunt u bij grote problemen eerst een technicus laten kijken naar de airco, zodat u een offerte op maat kunt ontvangen.
 • Voordat u een vakman inschakelt, is het verstandig om te kijken of u nog garantie heeft op reparaties. Vaak moet u in dat geval niet een installateur inschakelen, maar de verkoper of het merk van de airco.
 • Reparaties voorkomen? Vraag de airco expert dan om advies hoe u de airco zelf het beste kunt onderhouden. Goed onderhoud voorkomt beschadigingen en storingen.

airco repareren

Wat kost een airco reparatie?

De kosten van een airco reparatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van het probleem en de benodigde onderdelen. Een eenvoudige reparatie kan al vanaf €80,-, terwijl het vervangen van enkele onderdelen tussen de €145,- en €210,- kan kosten. Wanneer er dure onderdelen zoals de compressor moeten worden vervangen, kunnen de kosten oplopen tot €600,-. Daarnaast moet u rekening houden met het uurtarief van de vakman, dat varieert tussen €45,- en €60,-. Houd er wel rekening mee dat de kosten kunnen verschillen per installateur.

Airco repareren kosten 2024

Soort reparatie Prijs
Kleine airco reparatie Vanaf €80,-
Enkele onderdelen vervangen €145,- tot €210,-
Vervangen dure onderdelen €300,- tot €600,-
Uurtarief vakman €45,- tot €60,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die verschillen per vakman. Vergelijk gratis offertes!


Snel een airco reparatie uit laten voeren?

Vind snel een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Welke factoren beïnvloeden de kosten van de airco reparatie?

Verschillende factoren kunnen de kosten van een airco reparatie beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Type airco en merk: Sommige merken en modellen hebben duurdere onderdelen of zijn ingewikkelder om te repareren.
 • Ouderdom van de airco: Oudere modellen kunnen moeilijker te repareren zijn en vereisen mogelijk vervanging van meerdere onderdelen.
 • Beschikbaarheid van onderdelen: Als onderdelen moeilijk te verkrijgen zijn, kan dit de kosten verhogen.
 • Complexiteit van het probleem: Eenvoudige problemen zoals het vervangen van een filter zijn goedkoper dan complexe problemen zoals het vervangen van de compressor.
 • Arbeidskosten en voorrijkosten: De kosten voor arbeid en voorrijkosten kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de tarieven van de vakman.

Hoe zijn de kosten van een airco reparatie opgebouwd?

Prijsvoorbeelden voor het repareren van een airco

Voorbeeld 1: Kleine airco reparatie
De airco van deze meneer koelde niet meer goed. Na inspectie bleek dat de filters verstopt waren. De vakman heeft de filters vervangen en vulde het koudemiddel bij. De reparatie duurt 1 uur. De totale kosten bedragen €125,- (1 uur arbeid à €50,- + materiaalkosten €75,-).

Voorbeeld 2: Vervangen van dure onderdelen
Dit gezin gaf aan dat hun airco veel lawaai maakt, en niet meer koelt. De vakman constateerde dat de compressor defect is. De compressor moest worden vervangen, wat 3 uur in beslag nam. De totale kosten waren €550,- (3 uur arbeid à €50,- + kosten nieuwe compressor €400,-).

Kapot of storing?

Als de airconditioning het niet meer doet kan deze stuk zijn, maar wellicht ligt er ook wel iets anders aan ten grondslag. Er kunnen verschillende redenen zijn dat het airco het kapot is. Een storing in de motor is hier 1 van.

U kunt zelf een aantal dingen controleren aan de airconditioning om te kijken of deze kapot is voordat u een monteur belt. Kijk of het klimaatsysteem een melding geeft of dat deze niets meer doet en stuk is.

Als er een melding weergegeven wordt duidt dit op een storing. Zoek de meldingscode op in de gebruiksaanwijzing en kijk hoe en of u deze zelf kan oplossen. Geen storingscode? Dan is het apparaat waarschijnlijk stuk.

Airco kapot? Dit kan er aan de hand zijn!

Bij een probleem met een airco kan er van alles aan de hand zijn. In de tabel hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende problemen met een airco én leest u welke airco reparatie hierbij nodig is.

Wat merkt u? Dit is er aan de hand Hoe airco repareren? Zelf doen of vakman inhuren?
Geen stroom of een defecte afstandsbediening De airco staat uit Controleer de stroomvoorziening en controleer de batterijen Zelf (mits simpel)
Ventilatorinstellingen zijn verkeerd De luchtstroom is te hoog in de kamer Pas de ventilatorinstellingen aan Zelf
De lucht is te warm of te koud De temperatuurinstelling staat niet goed Stel de temperatuur opnieuw in Zelf
De airco koelt niet meer goed Het koudemiddel is op Koudemiddel bijvullen Vakman
De luchtkwaliteit is niet goed De filters zijn vervuild Reinig of vervang de filters Zelf (regelmatig)
De airco koelt niet efficiënt De airco installatie is niet goed verlopen Laat de installatie controleren Vakman
De airco maakt lawaai en koelt niet goed De compressor is stuk Vervang de compressor Vakman
De airco lekt water Lekkage van water of de koelvloeistof Zoek en repareer het lek Vakman
Er komt geen lucht uit de airco De airco ventilator is kapot Vervang de ventilator Vakman

Airco reparatie voorkomen: 5 praktische tips

Kosten besparen? Zorg dan dat een airco reparatie niet nodig is. Met deze praktische tips kun jij een airco reparatie voorkomen.

 • Regelmatig onderhoud: Laat uw airco regelmatig onderhouden door een professional om kleine problemen vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen.
 • Filterreiniging: Reinig of vervang de filters regelmatig om de luchtkwaliteit te verbeteren en de efficiëntie van de airco te verhogen.
 • Controleer de instellingen: Zorg ervoor dat de temperatuur en ventilatorinstellingen correct zijn om onnodige belasting van de airco te voorkomen.
 • Gebruik de airco verstandig: Zet de airco niet onnodig lang aan en gebruik een timer om het gebruik te optimaliseren.
 • Bescherm de buitenunit: Houd de buitenunit vrij van vuil en bladeren om een goede luchtcirculatie te garanderen en oververhitting te voorkomen.

Advies van een airco installateur

“Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan uw airco te laten uitvoeren. Dit helpt niet alleen om de efficiëntie van uw systeem te behouden, maar voorkomt ook dure reparaties op de lange termijn. Reinig de filters regelmatig en laat een professional jaarlijks een uitgebreide controle uitvoeren. Door deze stappen te volgen, kunt u de levensduur van uw airco aanzienlijk verlengen en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.”
-. J. de Hoop, Airco installateur

Airco repareren en besparen op de kosten: zo doet u dat!

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan voordat u een beslissing neemt. Dit kan u helpen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Kies voor onderhoudscontracten: Overweeg een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kan voordeliger zijn dan losse reparaties en zorgt voor regelmatige controle van uw systeem.
 • Doe kleine reparaties zelf: Eenvoudige taken zoals het vervangen van filters kunnen vaak zelf worden uitgevoerd, wat u arbeidskosten bespaart.
 • Koop onderdelen zelf: Soms kunt u besparen door zelf de benodigde onderdelen te kopen en deze door een vakman te laten installeren.
 • Gebruik de airco efficiënt: Zet de airco niet onnodig aan en houd deuren en ramen gesloten om de koele lucht binnen te houden.

airco reparatie

Airco reparatie tegen de laagste prijs: vergelijk gratis offertes!

Het is belangrijk om uw airco in topconditie te houden, maar dit hoeft niet altijd veel te kosten. Door offertes van verschillende specialisten te vergelijken, kunt u vaak een betere deal vinden.

Start uw gratis offerteaanvraag!

Kies zelf de optie die het beste past bij uw behoeften en budget. Zo bespaart u geld en blijft uw huis comfortabel koel. De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen!


Start nu je gratis aanvraag!

Veelgestelde vragen


Het wordt aanbevolen om uw airco jaarlijks te laten onderhouden door een professional. Dit zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft werken en voorkomt onverwachte problemen.
Kleine taken zoals het vervangen van filters kunt u zelf doen. Voor complexere reparaties, zoals het vervangen van de compressor, is het verstandig om een vakman in te schakelen.

De kosten voor het bijvullen van het koudemiddel variëren, maar liggen meestal tussen de €100,- en €250,-, afhankelijk van het type airco en de hoeveelheid koelmiddel die nodig is.
Tekenen dat uw airco gerepareerd moet worden zijn onder andere verminderde koelcapaciteit, vreemde geluiden, lekkages en slechte luchtkwaliteit. Neem bij twijfel contact op met een specialist voor een diagnose.