Airco plaatsen: kosten & mogelijkheden 2024

Besparen op een airco? Vergelijk gratis offertes!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Airco installatie

Wat kost een airco plaatsen?

Het installeren van een airco in huis kan een belangrijke investering zijn: het zorgt voor flink meer comfort in huis tijdens de extra warme dagen. De kosten voor het plaatsen van een airco verschillen, en zijn afhankelijk van het soort airco dat u kiest:

 • Split airco: €1.250,- tot €2.000,-
 • Multi split airco: €2.250,- tot €3.000,-
 • Monoblock airco: €1.400,- tot €2.250,-

Elk van deze opties heeft zijn eigen voordelen en bijbehorende kosten, die we verderop in detail bespreken. Bent u op zoek naar een precieze prijsindicatie voor uw situatie?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken. Zo bespaart u bovendien tot wel 40% op de kostprijs!

Airco plaatsen? Dit moet u weten!

 • Duur van de installatie: afhankelijk van het type airco kan de installatie enkele uren tot een dag duren.
 • Aanwezigheid vereist: meestal moet u thuis zijn tijdens de installatie om toegang te verlenen tot uw woning.
 • Locatie van de airco: de plaatsing van de buitenunit en de route van de leidingen kan invloed hebben op de kosten en complexiteit van de installatie.
 • Energie-efficiëntie: overweeg een model met een hogere energie-efficiëntie om op lange termijn op uw energierekening te besparen.
 • Geluidsniveau: sommige modellen zijn stiller dan anderen, wat vooral belangrijk is in slaapkamers of studeerkamers.
 • Onderhoud: regelmatig airco onderhoud is noodzakelijk om de efficiëntie en levensduur van uw airco te waarborgen.

Airco plaatsen kosten: een overzicht

De kosten voor het plaatsen van een airco variëren sterk afhankelijk van het type systeem. Een basis split airco systeem kost tussen €1.250,- en €2.000,-, afhankelijk van de specifieke kenmerken en capaciteit. Voor uitgebreidere multi split systemen, die meerdere kamers kunnen koelen, beginnen de prijzen bij ongeveer €2.250,- en kunnen oplopen tot €3.000,-. Een monoblock systeem, dat geen buitenunit vereist, ligt qua prijs tussen de €1.400,- en €2.250,-.

Type airco Materiaalkosten Montagekosten Totaalprijs* Gemiddelde capaciteit
Split airco €850,- tot €1.650,- €350,- tot €400,- €1.250,- tot €2.000,- 2.1 kWh
Multi split airco** €1.600,- tot €2.400,- €600,- tot €650,- €2.250,- tot €3.000,- 2.1 kWh per unit
Monoblock airco €900,- tot €1.800,- €450,- tot €500,- €1.400,- tot €2.250,- 2.6 kWh

*Let op: de gemiddelde kosten zijn een indicatie en kunnen verschillen per aanbieder. Vergelijk gratis offertes voor een exacte prijsindicatie!
**Houd er rekening mee dat de kosten voor een multi split unit hoger liggen wanneer u kiest voor meerdere binnenunits. Houd rekening met een meerprijs van €800,- tot €1.000,- per unit.

airco plaatsen prijs

Handige prijsvoorbeelden

Voorbeeld 1: deze bewoner had genoeg van de warme zomerdagen en koos voor een multi split airco. Er werden twee binnenunits geplaatst: één op de bovenverdieping en één op de benedenverdieping. De totale kosten kwamen neer op €3.750,-.

Voorbeeld 2: de bewoner in dit voorbeeld wilde een monoblock airco in huis. Het ging om een rijtjeswoning en er was aan de buitenkant niet voldoende plek voor een binnenunit. De kosten voor de monoblock airco inclusief installatie waren €2.100,-.

Welke factoren bepalen de kosten van uw airco?

De uiteindelijke kosten voor het plaatsen van een airco worden bepaald door verschillende factoren:

 • Type airco: zoals eerder besproken, variëren de kosten afhankelijk van of u kiest voor een split, multi split, of monoblock systeem.
 • Capaciteit en vermogen: de grootte van de ruimte die gekoeld moet worden speelt een grote rol in de keuze van het vermogen van de airco. Een te klein gekozen vermogen zal minder effectief zijn, terwijl een te groot vermogen onnodig meer kan kosten.
 • Merk en model: de keuze van het merk en model kan ook invloed hebben op de prijs. Bekendere merken kunnen duurder zijn, maar bieden vaak langere garanties en betrouwbare klantenservice.
 • Installatiecomplexiteit: de kosten voor installatie kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie, zoals de noodzaak om uitgebreide leidingen te installeren of aanpassingen in huis te maken.
 • Extra functies: airco’s met extra functies zoals luchtontvochtigers of geavanceerde filters kunnen ook duurder zijn.

Airco plaatsen tegen lage kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Airco laten installeren: de werkwijze

Wanneer u besluit een airco te laten installeren door een professionele installateur, doorloopt u (samen met de vakman) een gestructureerd proces om ervoor te zorgen dat uw airco efficiënt en correct werkt. Zo gaat de installateur te werk:

 • De plaatsbepaling: samen met de installateur bepaalt u de beste locatie voor zowel de binnen- als buitenunit. Dit is belangrijk om het beste resultaat te behalen.
 • gaten boren: er worden gaten geboord voor de montage van de binnenunit en voor de leidingen die het koelmiddel zullen transporteren.
 • Installatie binnenunit: de binnenunit bevestigt de vakman aan de muur met een speciaal ontworpen frame om trillingen te voorkomen en stabiliteit te garanderen. Dit zorgt voor zo weinig mogelijk geluidsoverlast in (en buiten) huis.
 • Leidingwerk aanleggen: vervolgens legt de installateur de noodzakelijke leidingen aan. Deze stap is erg belangrijk en moet worden uitgevoerd door een erkend installateur om te voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen.
 • Buitenunit plaatsen: na het aanleggen van de leidingen worden deze verbonden met de buitenunit. Afhankelijk van uw situatie kan ook de stroomvoorziening op dit moment worden aangesloten.
 • Systeem testen: voordat u het systeem in gebruik neemt, wordt het getest op lekkages en efficiëntie. Dit omvat het vacumeren van het systeem om alle vocht en vervuiling te verwijderen. Dat is belangrijk voor een goede werking van het systeem.
 • Afwerking en instructie: nadat alles is geïnstalleerd en getest, ruimt de installateur de werkplek netjes op en geeft hij u een uitgebreide uitleg over hoe het systeem werkt en hoe u het onderhoudt voor optimale prestaties.

De installatie van een airco is een precisiewerk dat u het beste kunt overlaten aan professionals om de efficiëntie en veiligheid van het systeem te waarborgen.

airco installatie

Airco installatie: wat zijn de mogelijkheden?

Het kiezen van de juiste airco is belangrijk om het comfort in huis zoveel mogelijk te verhogen. Een aantal vragen die u zichzelf moet stellen zijn: wilt u alleen koelen of ook verwarmen? Wilt u één ruimte koelen of juist meerdere? Hoe groot is de ruimte en welk vermogen heeft u nodig? Hieronder ziet u in één overzicht welke mogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Type Airco Eigenschappen Voordelen Nadelen Beste Keuze Voor
Single Split Airco Bestaat uit één binnen- en één buitenunit. Efficiënt in energieverbruik; stil tijdens gebruik. Kan slechts één ruimte koelen. Kleine tot middelgrote ruimtes waar slechts één kamer koeling vereist.
Multi Split Airco Eén buitenunit verbonden met meerdere binnenunits. Flexibel in gebruik; kan meerdere kamers koelen. Hogere initiële kosten en complexe installatie. Woningen of kantoren met meerdere kamers die koeling vereisen.
Monoblock Airco Geen buitenunit; alle componenten zijn geïntegreerd in één unit. Eenvoudige installatie; geen buitenunit nodig. Minder krachtig dan split systemen. Appartementen of kleinere ruimtes waar installatie van een buitenunit niet mogelijk of toegestaan is.
Mobiele Airco Verplaatsbaar en standalone; geen vaste installatie nodig. Flexibel en makkelijk te verplaatsen. Minder efficiënt en vaak luidruchtiger. Tijdelijke of seizoensgebonden koeloplossingen; kleine ruimtes of waar installatie van andere airco’s niet haalbaar is.

Naast deze vaste airco’s is er ook de keuze uit mobiele airco’s. Deze zijn vaak goedkoop en in de aanbieding tijdens de warmere dagen. Toch is dit niet altijd een ideale manier om uw woning te koelen. Allereerst zijn mobiele airco’s duur in gebruik, omdat ze veel stroom gebruiken. Daarnaast is er vaak een slang die u door het raam naar buiten moet hangen waardoor er ook weer warme lucht binnenkomt. Tot slot maakt een mobiele airco vaak veel geluid. Een vaste airco is een goede en duurzame investering.

Besparen op de kosten van een airco: 6 tips!

 • Tip 1: kies een airco met een hoger energielabel. Zo bespaart u op de lange termijn op de energiekosten!
 • Tip 2: koop een airco in de winter of in de herfst. Vaak zijn airco’s dan een stuk goedkoper (en nog niet uitverkocht!).
 • Tip 3: kies voor een airco met precies genoeg vermogen om uw ruimte te koelen. Zo voorkomt u overbesteding en onnodig hoge energiekosten.
 • Tip 4: laat regelmatig onderhoud uitvoeren om de airco zo efficiënt mogelijk te houden. Zo voorkomt u bovendien dure reparaties.
 • Tip 5: meerdere kamers of verdiepingen koelen? Verdiept u zich dan goed in de mogelijkheden en kosten. Is een multi split airco goedkoper of kunt u beter kiezen voor meerdere single units?
 • Tip 6: vergelijk gratis de offertes van meerdere specialisten. Hiermee bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten.

Airco plaatsen tegen de laagste prijs? Vergelijk gratis offertes!

Het plaatsen van een airco is zeker een waardevolle investering omdat dit het comfort in de zomer maar ook de winter flink kan verhogen. Interesse in een airco installatie?

Start dan nu uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk meerdere offertes van experts in uw buurt en kies zelf het beste aanbod uit. Uw besparing kan oplopen tot wel 40% op de totaalprijs!


Start nu uw gratis aanvraag!